Handelsnaamrecht-inbreuk-op-handelsnaam-MeesterwerkvoorOndernemers 

Wat is Handelsnaamrecht?
Wanneer een onderneming wordt opgericht, wordt er een bepaalde naam aan de onderneming verbonden. Onder deze handelsnaam presenteert een bedrijf zich. Dit is de naam die een bedrijf gebruikt om naar buiten te treden en de naam die staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Bescherming handelsnaam
Een handelsnaam is beschermd. Iemand anders mag niet zomaar dezelfde handelsnaam gebruiken. Voor deze bescherming hoeft u in de basis niks te doen, anders dan de naam actief te gebruiken. Bijvoorbeeld door de naam te vermelden op uw visitekaartjes en briefpapier. (let op, het gaat hier alleen om de naam, niet om een eventueel logo of huisstijl).

Verwarring
Handelsnamen zijn dus beschermd. Daarnaast mag er ook geen handelsnaam worden gebruikt die voor verwarring kan zorgen. Deze verwarring moet wel aantoonbaar zijn. Soms kunnen handelsnamen sterk op elkaar lijken, maar is er geen sprake van verwarring. Denk hierbij aan bedrijven die actief zijn in een totaal andere branche of die geografisch volledig anders gepositioneerd zijn.

Bijvoorbeeld twee bakkerijen met een soortgelijke handelsnaam, waarvan de ene bakkerij een vestiging heeft in Groningen en de andere in Breda. Ze verkopen alleen in hun eigen regio. In dit geval zal er geen sprake zijn van verwarring, omdat beide bedrijven zich op een volledige andere locatie bevinden.

Het is een ander verhaal wanneer een klant een aankoop doet bij bedrijf X, maar in veronderstelling is dat hij een aankoop doet bij bedrijf Z. Er is dan sprake van verwarringsgevaar tussen de ondernemingen bij (potentiele) klanten.

Inbreuk op handelsnaam
Wanneer een handelsnaam onrechtmatig wordt gebruikt, is het van belang actie te ondernemen. Verwarringen omtrent bedrijfsnamen is iets waar geen enkele ondernemer op zit te wachten. Iedere handelsnaamkwestie is anders, het is dan ook te adviseren om contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat. Al is het maar om in eerste instantie helder in kaart te krijgen wat uw kansen zijn en wat in uw zaak mogelijk is.

Inbreuk aanpakken
In de basis is de eerste stap het opstellen en versturen van een sommatiebrief. In deze brief wordt de ondernemer van de verwarrende bedrijfsnaam aangeschreven. Hij wordt erop gewezen dat hij inbreuk maakt op de rechten van een bestaande handelsnaam. Afhankelijk van de situatie wordt in deze brief meestal geëist dat het bedrijf stopt met het gebruiken van de verwarrende handelsnaam. Ook kan er aanspraak worden gemaakt op een schadevergoeding.

Aan de hand van deze sommatiebrief kan de advocaat voor u onderhandelen. Deze onderhandelingen leiden in veel gevallen tot een schikking en wordt een rechtszaak voorkomen. Er zijn ook situaties, waarbij het niet lukt om tot een schikking te komen. In dat geval is een rechtszaak onvermijdelijk.

Sancties
Inbreuk op een handelsnaam van een ander bedrijf kan leiden tot vervelende sancties en boetes. Wanneer een onderneming van plan is een bepaalde handelsnaam te gaan gebruiken, is het altijd handig om vooraf onderzoek te doen. Wordt de  handelsnaam al gebruikt en zo ja in hoeverre overlappen de producten, diensten, branches en afzetmarkt? Voorkomen is beter dan genezen.

Domeinnaamregistratie
Een veelvoorkomende vergissing is dat het registreren van een domeinnaam als voldoende bewijs geldt voor het claimen/veilig stellen van een handelsnaam. Domeinnamen vallen echter onder een ander rechtsgebied en staan los van handelsnamen. Een handelsnaam moet echt actief worden gebruikt in de communicatie van een bedrijf.

Hulp nodig?
Klanten van Meesterwerk voor Ondernemers kunnen altijd advies inwinnen bij hun advocaat, wanneer ze vermoeden dat iemand inbreuk pleegt op hun handelsnaam.

Nog geen klant? Neem gerust contact met ons op.

© Meesterwerk voor Ondernemers, 2017